headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR), € 1,- is circa 4.500 Riel, 10.000 Riel is ongeveer € 2,- (koers winter 2018).

De Laotiaanse munteenheid is de Kip (LAK). Er zijn veel verschillende bankbiljetten en geen munten in omloop! € 1,- is ongeveer 10.000 LAK (koers begin 2018).

 

In beide landen is het ook prima mogelijk om in Amerikaanse dollars te betalen, en worden veel prijzen in dollars aangegeven.  Hetzelfde geldt voor de Thaise baht, in de praktijk werken beide landen met drie munteenheden waarmee betaald kan worden, naast de Kip en de Riel ook de Thaise baht en de Amerikaanse dollar, en tegenwoordig ook de Euro.

 

Pinnen
In de grotere plaatsen kun je pinnen (in Cambodja in Phnom Penh en Siem Reap en in Laos in Luang Prabang, Vientiane, Vang Vieng en Pakse). In Cambodja krijg je zelfs dollars bij de pinautomaten! De meeste Nederlandse banken werken met Mastercard: je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op mastercard.com, selecteer je bestemming.

 

Tip 1: de lokale bankbiljetten die je overhoudt aan het einde van je reis kun je in het buitenland niet meer omwisselen, neem daarom de laatste dagen niet teveel geld op!

Tip 2: Creditcards worden nog steeds niet overal geaccepteerd, maar zijn wel handig in duurdere restaurants en natuurlijk voor noodgevallen!

Tip 3: Banken zetten een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen, je moet voor je reis tijdelijk het ‘pinnen buiten Europa’ activeren!

 

Fooien
Het geven van fooi wordt steeds gebruikelijker, vooral op plaatsen waar meer toeristen komen en dus vooral voor voor gidsen, hotelpersoneel en chauffeurs. In lokale restaurants is het nog wat minder gebruikelijk maar het personeel zal een fooi zeker waarderen.

 

Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Cambodja en Laos veel lager dan in Nederland. Een maaltijd in Cambodja heb je al voor een paar euro. In de meeste winkels en restaurants liggen de prijzen vast, maar in souvenirwinkeltjes of op markten kun je flink afdingen op de gevraagde prijs.

 

 

Contact
close slider